Πως γίνεται ο προσδιορισμός της Ανάλωσης Κεφαλαίου;

2018-09-07

Θα καταπιαστούμε με ένα θέμα που αφορά τους πάντες, οικονομολόγους και μη, που λόγω της εποχής θα χρειαστεί για την δικαιολόγηση εισοδημάτων ή αγορών που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος.

Για να δούμε εάν υπάρχει κεφάλαιο για ανάλωση κεφαλαίου το οποίο μπορούμε να επικαλεστούμε θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν πίνακα ο οποίος θα περιέχει όλα τα εισοδήματα που έχουμε αποκτήσει από οποιαδήποτε πηγή , καθώς επίσης και όλες τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τις τεκμαρτές, όπως ορίζονταν την κάθε χρονιά στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. 


Μέχρι ποιο έτος γίνεται η Ανάλωση κεφαλαίου;

Δεν υπάρχει περιορισμός μέχρι πόσα χρόνια πίσω θα πρέπει να πάμε, εφόσον όμως να υπάρχουν στο αρχείο όλες οι φορολογικές δηλώσεις και τα εκκαθαριστικά τους και τα έτη τα οποία επικαλούμαστε να είναι συνεχόμενα. Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός από ποιο έτος πρέπει να ξεκινήσουμε, πάντοτε υπό την ισχύ της προϋπόθεσης ότι τα έτη είναι συνεχόμενα.

Που μπορούμε να βρούμε στοιχεία;

  • κάθε φορολογούμενος ή ο λογιστής του μπορεί να έχει φτιάξει ένα δικό του αρχείο και να φυλάσσει όλες τις φορολογικές δηλώσεις που έχει υποβάλλει από το έτος που ξεκίνησε να φορολογείται. Επιπλέον το σύστημα της ΑΑΔΕ από το οικονομικό έτος 2003 (εισοδήματα που αφορούν το 2002) μέχρι και σήμερα παρέχει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο και ηλεκτρονικά να έχει πρόσβαση και στη δήλωση και στο εκκαθαριστικό του. Εάν για κάποιο λόγο όμως δεν έχει στοιχεία για κάποια έτη, μπορεί να απευθυνθεί και στην αρμόδια ΔΟΥ ώστε να του χορηγήσει τα αντίγραφα.

Ποια στοιχεία υπολογίζονται;

Για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος λαμβάνονται υπόψιν τα πραγματικά εισοδήματα και τα τεκμαρτά εισοδήματα ή δαπάνες. Βάσει του εισοδήματος που είναι μεγαλύτερο γίνεται και ο προσδιορισμός του φόρου στον φορολογούμενο. Τα πραγματικά εισοδήματα θεωρούνται θετικά στοιχεία και στον πίνακα της ανάλωσης κεφαλαίου αυξάνουν το κεφάλαιο που μπορεί ο φορολογούμενους να επικαλεστεί, ενώ οι δαπάνες, είτε είναι πραγματικές, είτε είναι τεκμαρτές, θεωρούνται αρνητικά στοιχεία και μειώνουν το κεφάλαιο στον πίνακα. Από την αφαίρεσης στο τέλος βρίσκουμε το κεφάλαιο που μπορεί ή όχι να επικαλεστεί ο φορολογούμενος .

Ποιες είναι οι πραγματικές δαπάνες και ποιες οι τεκμαρτές;

Πραγματικές δαπάνες είναι όλες αυτές οι δαπάνες που έκανε ο φορολογούμενος για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και οι οποίες αναγράφονται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος π.χ. αγορά ακινήτου, αγορά αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας, αγορά κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας, αγορά επιχειρήσεων, χορήγηση δανείων, εξόφληση δανείων,  κ.λπ., ενώ οι τεκμαρτές δαπάνες είναι εκείνες που υπάρχουν πάνω στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 και έχουν υπολογιστεί πάνω στα περιουσιακά στοιχεία που έχει αποκτήσει. 

 Πραγματικά εισοδήματα;

Τα πραγματικά εισοδήματα είναι όλα τα φορολογημένα, αλλά και φορολογηθέντα στην πηγή εισοδήματα. Επίσης στα εισοδήματα συνυπολογίζονται ποσά τα οποία δεν αποτελούν εισόδημα, όπως για παράδειγμα είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων, τα δάνεια και γενικά ποσά τα οποία συμπληρώνονται στον κωδικό 781, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει περιορισμός στη χρησιμοποίησή του. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει πώληση ακινήτου και η αγορά δεν συμπεριλαμβάνεται στα αρνητικά στοιχεία λόγω του ότι δεν αναγράφονταν στη δήλωση, παλαιότερα η αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. δεν αναφερόταν στη δήλωση, τότε στην ανάλωση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η διαφορά, το κέρδος δηλαδή από την πώληση.

Υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν εισοδήματα παρελθόντων ετών τα οποία δεν έχουν δηλωθεί και συνεπώς δεν φαίνονται κάπου στη δήλωση.

Σε αυτήν την περίπτωση ο φορολογούμενος μπορεί να προβεί σε συμπληρωματικές δηλώσεις, ώστε τα ποσά να συνυπολογιστούν στα εισοδήματα αυτά ως θετικά στοιχεία κι έτσι να αυξηθεί το ποσό της ανάλωσης κεφαλαίου που μπορεί να επικαλεστεί. Εάν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από έτη που έχουν παραγραφεί, από το 2011 και πίσω δηλαδή, θα πρέπει να αναγραφούν αθροιστικά στην πρώτη μη παραγραμμένη χρήση, άρα στη δήλωση του οικονομικού έτους 2013 .


Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε