Μπορεί μια γυναίκα να υποστηρίξει το επάγγελμα του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή (;)!

2019-06-13

Ακόμα και σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την επιστήμη της λογιστικής έχουν ιδιαίτερη ζήτηση εργασίας καθώς είναι απαραίτητη η λογιστική παρακολούθηση και φοροτεχνική υποστήριξη όλων των επιχειρήσεων καθώς και των ελευθέρων επαγγελματιών, παρόλο που οι αντίστοιχες αμοιβές δεν ακολουθούν αντίστροφη πορεία.

Όσον αφορά το επάγγελμα του Ορκωτού Ελεγκτή, βασικό αντικείμενο εργασίας είναι ο εξωτερικός έλεγχος βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων με σκοπό την επικύρωση και επιβεβαίωση ότι αυτά συνάδουν με την ισχύουσα νομοθεσία και τις λογιστικές αρχές.

Στις ημέρες μας και κυρίως στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης που βασανίζει την χώρα μας από τα μέσα του 2010, η δουλειά του Ορκωτού Ελεγκτή θεωρείται μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες στα συγκριτικά πλαίσια μ' όλες τις υπόλοιπες δουλειές στην Ελλάδα .Ένα επάγγελμα που αν ασχοληθείς μαζί του και το κυνηγήσεις μπορεί να σου προσφέρει απλόχερα τόσο γνώσεις όσο και ευκαιρίες στην επαγγελματική σου πορεία. Από την άλλη μεριά βέβαια το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν έχει ωράριο, γιατί η ελεγκτική ομάδα καλείται να επισκοπήσει και να ελέγξει μια εταιρεία μια ολόκληρης χρήσης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Στις περισσότερες ελεγκτικές εταιρείες και ελεγκτικές ομάδες θα διαπιστώσει κανείς ότι η συμβολή των αντρών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με των γυναικών. Για χρόνια προσπαθούσα να καταλάβω γιατί το ανδρικό φύλλο υπερισχύει σ ένα τόσο άκρως ενδιαφέρον επάγγελμα. Αναρωτιόμουν αν έχει να κάνει με το ότι οι γυναίκες από την φύση τους είναι πιο εύθραυστες σε σχέση με τους άνδρες ή αν έχει να κάνει με την φύση του ωραρίου της συγκεκριμένης δουλείας. Γιατί μια γυναίκα πέρα από τον ρόλο του επαγγελματία έχει να φέρει εις πέρας και έναν άλλον ρόλο, αν θέλετε την γνώμη μου, ένα ρόλο πιο ουσιαστικό και πιο βασικό, ένα ρόλο που της έδωσε απλόχερα η φύση , αυτόν της μητέρας. Έναν ρόλο που δεν έχει ωράρια και ούτε μπορεί να κοστολογηθεί .

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω , είναι αυτό το επάγγελμα κατάλληλο για τις γυναίκες ;Το ποσοστό των γυναικών στο συγκεκριμένο επάγγελμα αγγίζει με δυσκολία το 15% και θεωρείται αμιγώς ανδροκρατούμενο. Μπορεί μια γυναικά να συνδυάσει τον επάγγελμα του ορκωτού ελεγκτή λογιστή με αυτόν της μητέρας;

Είμαι της άποψης ότι φυσικά και μπορούμε να συνδυάσουμε τόσο το ρόλο της μητέρας όσο και το ρόλο του επαγγελματία. Για να γίνει αυτό στην Ελλάδα του 2019 θα ήταν ιδανικό αν το υπόλοιπο 85% μπορούσε να αναγνωρίσει στις γυναίκες την φύση τους και το βιολογικό τους ρόλο, που δεν είναι άλλος από αυτόν της μητέρας.

Μακάρι με τον χρόνο αυτή η χώρα να προοδεύει προς το καλύτερο και από την τελευταία θέση που κατέχει ή χώρα μας με 50 βαθμούς να φτάσει κάποια στιγμή στο σημείο που θα μπορεί να συναγωνιστεί την Σουηδία που βρίσκεται στην πρώτη θέση με 82,6 βαθμούς, σύμφωνα με τον δείκτη ισότητας των φύλων του EIGE, η Ε.Ε. καταγράφει σήμερα βαθμολογία 66,2 σε σύνολο 100, τέσσερις μόλις βαθμούς υψηλότερη σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν.



Μαρίνου Αικατερίνη,

Ασκούμενη Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής

Οικονομολόγος

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε