Γεγονότα μετά την ημερομηνία του Ισολογισμού
Μεταγενέστερα γεγονότα
ΔΛΠ 10
Αντικείμενο αναφοράς του προτύπου είναι να οριοθετήσει ποια από τα γεγονότα τα οποία πραγματοποιούνται μετά την ημερομηνία Ισολογισμού συνιστούν διορθωτικά γεγονότα των οικονομικών καταστάσεων και ποια όχι, προσδιορίζοντας τις ενέργειες (γνωστοποιήσεις) που πρέπει να λάβουν χώρα σε κάθε περίπτωση.
Η βάση για την σωστή χρήση και κατανόηση του προτύπου είναι η επεξήγηση της έννοιας «Γεγονότα μετά την ημερομηνία ισολογισμού » ,ήτοι γεγονότα, ευνοϊκά και μη ευνοϊκά που συμβαίνουν μεταξύ της ημερομηνίας του ισολογισμού και της ημερομηνίας κατά την οποία οι οικονομικές καταστάσεις εγκρίνονται για έκδοση.
Σκοπός του διαχωρισμού είναι αν πρέπει η οντότητα να προσαρμόσει τις οικονομικές καταστάσεις στα νέα δεδομένα ή απλά να γνωστοποιήσει το γεγονός.
Τα γεγονότα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα διορθωτικά και τα μη διορθωτικά.
Διορθωτικά:
Διορθωτικά είναι τα γεγονότα τα οποία οι συνθήκες που τα προκάλεσαν προϋπήρχαν της ημερομηνίας του ισολογισμού.
Όπως αναφέρεται στην παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν.4308/2017 «Μία οντότητα θα πρέπει να προσαρμόζει τα κονδύλια στις οικονομικές της καταστάσεις έτσι ώστε να ενσωματώσει την επίδραση των διορθωτικών γεγονότων τα οποία έγιναν μετά την ημερομηνία ισολογισμού».
Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι τα ακόλουθα:
- Η πτώχευση ενός πελάτη που συμβαίνει μετά την περίοδο αναφοράς του ισολογισμού συνήθως επιβεβαιώνει ότι η ζημία ήδη υπήρχε κατά τη λήξη της περιόδου αναφοράς.
- Το αποτέλεσμα μιας δικαστικής υπόθεσης μετά την περίοδο αναφοράς που επιβεβαιώνει ότι μια επιχείρηση είχε μια παρούσα δέσμευση κατά την λήξη της περιόδου αναφοράς. Οποιαδήποτε πρόβλεψη έχει καταχωρηθεί αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με το ΔΛΠ 37.
Μη Διορθωτικά:
Μη διορθωτικά είναι τα γεγονότα τα οποία οι συνθήκες οι οποίες συντέλεσαν στο να συμβεί αυτό το γεγονός δημιουργήθηκαν αργότερα από την ημερομηνία του ισολογισμού.
Παράδειγμα μη διορθωτικού γεγονότος μετά την ημερομηνία ισολογισμού.
Η μείωση στην αγοραία αξία των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκε μετά την ημερομηνία του ισολογισμού και πριν την έγκριση για δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων αποτελεί μη διορθωτικό γεγονός .Δεν αντανακλά στις οικονομικές καταστάσεις που έχουν γνωστοποιηθεί ,γι΄ αυτό η οντότητα δεν έχει την υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τα κονδύλια σε σχέση με τις επενδύσεις .Αντανακλά σε γεγονότα που συμβαίνουν μεταγενέστερα, στην περίοδο που ακολουθεί. Οι χρήστες των οικονομικών καταστάσεων θα είχαν στη διάθεση τους επιπλέον γνωστοποιήσεις σχετικά με τις επενδύσεις.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα μη διορθωτικών γεγονότων που ή μη γνωστοποίηση τους μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες εκτιμήσεις :
- Εξαγορά επιχειρήσεων μετά την ημερομηνία του ισολογισμού
- Η κατάσταση μιας μεγάλης παραγωγικής εγκατάστασης από πυρκαγιά μετά την ημερομηνία αναφοράς
- Και τέλος, σημαντικές μεταβολές της τιμής περιουσιακών στοιχείων ή συναλλαγματικών ισοτιμιών
Μερίσματα
Η ανακοίνωση καταβολής μερισμάτων στους μετόχους της οντότητας μετά την ημερομηνία του Ισολογισμού δεν αποτελεί υποχρέωση κατά την κλειόμενη χρήση. Η γνωστοποίηση πραγματοποιείται στο προσάρτημα σύμφωνα με το ΔΛΠ 1.
Αρχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας (Going concern concept)
Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις συντάσσονται σύμφωνα με την αρχή ότι η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί και θα συνεχίσει και στο μέλλον για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Η αποδοχή της αρχής αυτής έχει άμεσες πρακτικές συνέπειες.
Μια οντότητα δεν πρέπει να καταρτίζει οικονομικές καταστάσεις με βάση την αρχή αυτή αν η διοίκηση της μετά την ημερομηνία αναφοράς προτίθεται να προχωρήσει είτε στη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης είτε στην παύση της δραστηριότητας ,είτε στην αναστολή της λειτουργίας της ως μόνη και εναλλακτική επιλογή .
Γνωστοποιήσεις
Η εκάστοτε οντότητα πρέπει να γνωστοποιεί την ημερομηνία που οι οικονομικές καταστάσεις εγκρίνονται ,καθώς και τον φορέα/όργανο που τις ενέκρινε. Η πληροφόρηση της ημερομηνίας έγκρισης είναι σημαντική για τους χρήστες των οικονομικών καταστάσεων ,καθώς οι οικονομικές καταστάσεις δεν αντανακλούν μεταγενέστερα γεγονότα. Γεγονός γνωστοποίησης αποτελεί και το δικαίωμα τροποποίησης των οικονομικών καταστάσεων από τον ιδιοκτήτη/μέτοχο της επιχείρησης.
Τέλος εάν μια επιχείρηση έχει πληροφόρηση μετά την ημερομηνία αναφοράς θα πρέπει να προσαρμόσει τις γνωστοποιήσεις της με βάση τα νέα δεδομένα.
Γνωστοποίηση μη διορθωτικών γεγονότων
Στην περίπτωση που τα μη διορθωτικά γεγονότα μετά την ημερομηνία αναφοράς είναι σημαντικά ,η επιχείρηση πρέπει να γνωστοποιεί την φύση του γεγονότος και την εκτίμηση της διοίκησης για την οικονομική επίδραση/αποτέλεσμα ή την αδυναμία έκφρασης γνώμης στην περίπτωση που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Με εκτίμηση,
Η ομάδα του Economust